Adjunt | Descripció | Mida (Kb) |
---|---|---|
![]() | 108 kB | |
![]() | 821 kB | |
![]() | 87 kB |
Palou: l'àmbit on s'ha planificat ubicar l’estadi de futbol és un dels àmbits més fràgils del Vallès Oriental situat entre el riu Congost (Xarxa Natura 2.000) i Espais ENIM (Espais Naturals d'Interès Municipal), els connectors biològics entre les serres de Ponent i de Llevant, i terrenys agrícoles. L'amenaça sobre l'àmbit és permanent i a l’estadi de futbol, amb un aparcament de 200 places i gairebé 10.000 m2 de superfície a la llera dreta del Congost, s'hi sumen d'altres amenaces que multipliquen exponencialment els riscos com el PDU del Circuit, o l’extensió industrial del nord de Montmeló i sud de Granollers, amb capacitat per a 1.000 espectadors.
En les al·legacions que vam presentar el 27 de juliol de 2017 reclamàvem:
Pel que fa a les mancances en l’estudi de mobilitat, redactat el març de 2011, vam reclamar a l’Ajuntament de Granollers que abans d’aprovar el projecte:
S’actualitzés l’estudi de mobilitat ja que està caducat i s’hi incorpori la planificació prevista pel PDU del Circuit en la banda del riu on es preveu ubicar l'aparcament principal del nou estadi de futbol, i del circuit de Kàrting internacional planejat també pel PDU a Palou, en el mateix costat del riu on es preveu que s'ubiqui el camp de futbol.
S’avalués la incidència de la mobilitat sobre la contaminació atmosfèrica tal com obliga la Disposició Addicional Quarta del DECRET 344/2006, de 19 de setembre, de regulació dels estudis d'avaluació de la mobilitat generada
S’incorpori la proposta de finançament dels costos generats per l'increment de mobilitat tal com disposa l'article 19 del DECRET 344/2006, de 19 de setembre de regulació dels estudis d'avaluació de la mobilitat generada.
S’incorporin i utilitzin indicadors de gènere que permetin l'estudi de la mobilitat de les dones i del seu accés al vehicle privat, a peu, en bicicleta i transport públic, d'acord amb l'Article 10 del DECRET 344/2006, de 19 de setembre.
Pel que fa als efectes sobre espais naturals i agraris, tenint en compte que l'avaluació de l’impacte ambiental hauria de tenir en consideració una previsió dels efectes sobre el medi del conjunt de l’ordenació i per tant la incidència del projecte de camp de futbol combinada amb les altres planificacions previstes en l'àmbit. I Atès que les mesures de prevenció, reducció i compensació d'efectes negatius rellevants per al medi ambient que recull el projecte de remodelació del Camp de Futbol de Palou són totalment insuficients i no han tingut en compte els efectes multiplicadors del conjunt de construccions, activitats i infraestructures planejades per diverses ordenacions en l'àmbit reduït de Palou; reclamàvem que
S’ incorpori la planificació prevista en el PDU del Circuit Barcelona-Catalunya.
I per tant es procedís a realitzar una Avaluació d’Impacte Ambiental completa o ordinària en comptes de l’avaluació d’impacte ambiental simplificada amb la que és la que ha cregut convenient realitzar l’Ajuntament de Granollers.
Pel que fa al risc químic reclamàvem que es replantegés la ubicació de l’estadi de futbol tenint en compte que està ubicat en zona d'indefensió A, a l'autoprotecció (ZIF 500m.) de la indústria química Evonik Degissa (Goldsmichtd), instal·lació de nivell alt segons ACORD GOV/29/2015, de 3 de març, pel qual s'aprova la revisió del Pla especial d'emergència exterior del sector químic de Catalunya, PLASEQCAT. Segons la memòria del projecte de remodelació del Camp de Futbol de Palou l'equipament tindrà un aforament màxim previst de 1000 usuaris, fet que suposa que hagi de ser considerat com a element especialment vulnerable, a més de ser un establiment obert al públic en general, és a dir de pública concurrència. D'altra banda els infants, considerats població especialment sensible, seran un dels usuaris d'aquest equipament.
En la resolució del Departament de Territori d’11 d’octubre de 2018 es resol que:
El Projecte de camp de futbol de Palou s'ha de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental ordinària, atès que l'actuació prevista té efectes significatius en el medi ambient. Així com que en el marc del procediment d'avaluació d'impacte ambiental ordinària, l'estudi d'impacte ambiental haurà de donar resposta a les consideracions exposades en la pròpia Resolució.
L’anàlisi d'alternatives plantejada per l’Ajuntament de Granollers es considera insuficient atenent als valors ambientals descrits de l'àmbit d'actuació i els impactes que es derivaran de la proposta sobre aquests. En aquest sentit, tenint en compte l'objecte del Projecte de traslladar l'actual camp de futbol municipal de Granollers, situat actualment al carrer
de Girona, 54, al nucli urbà del municipi, caldrà plantejar i analitzar altres ubicacions per implantar-hi aquestes noves instal·lacions. En concret, caldrà incorporar, com a mínim, l'alternativa d'ubicació en l'àmbit del Pla de millora urbana PMU 128 (entre el parc del Lledoner i el carrer de Ramon Llull), de 43.578 m2 de superfície, classificat de sòl urbà no consolidat pel POUM de Granollers, atès que la fitxa del sector preveu, entre els seus objectius, concretar la superfície de sòl públic destinada a vials, equipaments i espais lliures, i on s'haurà d'ubicar un camp de futbol. D'aquesta previsió es dedueix que és l'emplaçament escollit pel planejament vigent per al trasllat de les actuals instal·lacions.
En conseqüència, s'haurà d'aprofundir en l'anàlisi i estudi dels diferents vectors ambientals en funció dels diferents informes obtinguts arran de les consultes realitzades, i fer un estudi d'impacte ambiental que integri tots els estudis requerits i condicionants. Així mateix, caldrà completar l'anàlisi d'alternatives d'ubicació d'aquestes instal·lacions esportives, tot seleccionant aquella que doni major compliment als criteris ambientals assenyalats.
Cal destacar de la Resolució del Departament de Territori els informes de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona i els informes de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.
Ja que considera que la documentació ambiental aportada per l’Ajuntament de Granollers en l’aprovació del projecte no valora la totalitat dels valors ambientalment rellevants presents en l'àmbit d'actuació i que s'han descrit a l'apartat anterior, de manera que no comptabilitza tots els impactes potencials a generar. Per altra banda, atenent a la ubicació de l'àmbit d'actuació en i/o confrontant amb l'espai natural protegit del riu Congost, i tenint en compte la dimensió i característiques del Projecte, es preveu una afecció als hàbitats d'interès comunitari existents i a la fauna vinculada, identificats com a elements clau de conservació segons l'annex VI de l'Acord GOV/150/2014, de 14 de novembre. Concretament, el Projecte no té en compte l'afectació que pot provocar el funcionament de l'equipament sobre el joquiner de la fauna limícola vinculada al riu o la present a l'hàbitat d'interès comunitari. De la mateixa manera, manca analitzar l'hàbitat de la llúdria comuna (Lutra lutra), espècie de presència segura en l'àmbit d'estudi i d'interès i element clau de conservació, així com de diferents ratpenats presents a l'àmbit
La Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona fan esment al fet que les instal·lacions previstes, i sobretot l'activitat que se'n derivi, suposaran un canvi substancial en el paisatge i en la funcionalitat d'un àmbit d'alt valor connector, ecològic i paisatgístic. Així mateix, posa de manifest que la fauna present en l'àmbit del riu Congost i la importància dels hàbitats fluvials com a zona d'alimentació i refugi per a gran diversitat d'espècies, i sobretot per la seva funcionalitat de corredor ecològic, fa necessari avaluar altres alternatives que no impliquin més fragmentació d'aquest sector fluvial, i evitar potenciar el trànsit, encara que sigui de vianants, en aquest sector.
Per tot plegat, conclou que caldria preveure una alternativa que consistís a restaurar i renaturalitzar l'àmbit ocupat per l'antic camp de futbol i ubicar-ne el nou en l'àmbit urbà.
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic afirma que tal com s'estableix a l'informe de la Direcció General sobre el vector aire, de 7 de febrer de 2018, caldrà tenir en compte que en l'àmbit d'estudi es produeixen superacions de partícules i que el relleu pot dificultar la dispersió dels contaminants atmosfèrics. Per tant, caldrà que l'elecció de l'alternativa garanteixi el no increment d'aquests contaminants locals i fer-la compatible amb l'estalvi energètic i amb la reducció dels contaminants globals (CO2 principalment).
Per contra l'Ajuntament de Granollers ha decidit desestimar les al·legacions que vam presentar i segueix considerant que:
El projecte malgrat l’impacte significatiu que té sobre els ecosistemes, i sobre la contaminació de l’aire no requereix la necessitat de realitzar un estudi d’avaluació de la mobilitat generada.
Hauria de ser l’estudi de mobilitat del PDU del Circuit, avalat i recolzat pel propi Ajuntament, on s’hagués tingut en compte la mobilitat generada pel camp de futbol de Palou, no a l’inrevés. I el mateix, amb el circuit kàrting internacional Palou.
En contra de les consideracions de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona, l’Ajuntament de Granollers, sense voler avaluar l’impacte producte de la mobilitat generada considera que no es preveu una afectació durant el funcionament de l’equipament sobre la fauna i fora d’aquest àmbit del riu.
Respecte les afectacions urbanístiques per a la protecció envers el risc químic d’establiments industrials, considera que no s’ha de sotmetre a informe del Departament d’Empresa i Coneixement perquè és un projecte d’obra per remodelar un camp de futbol existent. Així com que la franja de seguretat de 450 m afecta parcialment les instal·lacions: únicament afecta a una porció del camp de joc.
Per tots els motius exposats reclamem a l'Ajuntament de Granollers que que posi en consideració els informes de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona, de la a Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, així com les nostres al·legacions reconsideri la seva proposta i retiri el projecte de camp de futbol a Palou.
01 Juliol 2022
|
La Crida per Granollers-CUP té gairebé a punt la seva candidatura de cara a les eleccions municipals del 26M per continuar amb la seva lluita institucional. Després de la presentació dels encapçalaments de la candidatura el passat 30 de març, el 13 d'abril es procedirà a la presentació de tota la...
Ja hem opinat en anteriors ocasions de l’estudi sobre la segregació escolar que l’ajuntament de Granollers va encarregar ara fa uns anys, remarcant les seves insuficiències, com per exemple descartar la zonificació, conscients que la zona única agreuja la segregació escolar. Però més greu resulta...