Hem proposat que s'incorporin vint-i-una al·legacions al Pla Local d’Habitatge 2018-2023 (PLH) de Granollers amb la voluntat de millorar-ho. Entenem imprescindible incloure la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en el PLH per tal de situar les necessitats de la vida quotidiana en el centre de la mirada i filosofia del planejament. El PLH aprovat inicialment ni tant sols recull dades bàsiques com quin és el percentatge de persones grans per gènere, percentatge d’homes i dones que viuen soles per gènere o quin és el percentatge de llars monomarentals i quin és el percentatge de llars monoparentals. Hem proposat també que el PLH inclogui mesures concretes de suport a les dones en situació de violència masclista, com l’accés directe urgent i prioritari a habitatge social públic de lloguer.
També reclamem que s’incorpori en el PLH un apartat que descrigui i planifiqui les accions a dur a terme per assolir l’objectiu de disposar, en el termini de vint anys, d’un parc mínim d’habitatges destinats a polítiques socials del 15%, conegut amb el nom d’objectiu de solidaritat urbana. Hem proposat que s’incorpori en el PLH un calendari que defineixi quin serà el nombre d’habitatges que s’incorporaran al parc d’habitatges destinats a polítiques socials a través de la nova construcció, la rehabilitació o l’adquisició. També proposem que el PLH defineixi la previsió de desenvolupament de terrenys qualificats com a habitatges dotacionals públics.
Entre les al·legacions també destaquen la proposta de definir i incorporar en el PLH àrees properes a equipaments públics i sanitaris on ubicar habitatge col·laboratiu social públic de lloguer destinat a persones grans, així com definir i incorporar en el PLH àrees de fàcil accés al transport públic col·lectiu on ubicar habitatge social públic de lloguer destinat al jovent.
També hem proposat que s’aposti per mesures com el dret de tanteig i retracte en la transmissió dels habitatges adquirits en un procés d’execució hipotecària, l’expropiació per incompliment del deure de conservació i rehabilitació, o laincoació d’expedients municipals de cessió obligatòria d’habitatges buits a grans tenidors i entitats financeres i la seva incorporació al Fons d’habitatges de lloguer per a polítiques socials amb l’objectiu de facilitar la conservació i rehabilitació d'edificis, evitar l'expulsió del veïnat i processos especulatius i incrementar el parc d'habitatges vinculats a polítiques socials.
També hem proposat que es modifiquin els criteris d’accés a les subvencions municipals al lloguer i que es deixi de vincular el dret d’accés a criteris d’edat per passar a vincular aquestes subvencions únicament a criteris relacionats amb la renda de la unitat de convivència, ponderats amb el nombre d’infants i/o de persones en situació de dependència que s’integren en la unitat de convivència.
Les 21 al·legacions presentades
Ja hem opinat en anteriors ocasions de l’estudi sobre la segregació escolar que l’ajuntament de Granollers va encarregar ara fa uns anys, remarcant les seves insuficiències, com per exemple descartar la zonificació, conscients que la zona única agreuja la segregació escolar. Però més greu resulta...