Adjunt | Descripció | Mida (Kb) |
---|---|---|
![]() | 88 kB |
En la moció es fa un repàs històric dels intents d'imposar la llengua castellana, amb l'objectiu d'homogeneïtzar l'estat espanyol. El text recull des dels Decrets de Nova Planta de Felip V de Borbó, passant pels atacs a la llengua de les dictadures de Primo de Rivera i Franco, fins als intents més recents amb el Decret de Llengües a les Illes Balears, la Llei Wert o la darrera amenaça del ministre Íñigo Méndez de Vigo, aprofitant la vigència de l'article155.
En la moció s'exposa que tot i que cada derrota militar ha representat l'abolició de les nostres institucions polítiques, renascudes de les cendres una i altra vegada, ni la conquesta militar, ni la imposició legislativa mai han estat prou fortes per eliminar ni la cultura ni la llengua catalanes. L'organització popular, la resistència i la desobediència davant el «decreto y mando» i les lleis injustes han estat 3 elements essencials per a la pervivència de la llengua i la cultura catalanes.
Davant aquestes imposicions la nostra història és plena d'exemples en que la comunitat s'ha organitzat, i en un exercici de dignitat i coratge s'ha enfrontat a les lleis injustes que volien imposar una pretesa cultura hispana o bé acabar amb la llengua catalana. Els exemples més recents els trobem en la vaga del personal docent de les Illes Balears i Pitiüses amb la que van evitar la imposició del Decret de Llengües i en la resistència de la Comunitat Educativa del conjunt del Països Catalans enfront de la Llei Wert i dels mandats dels Tribunals que pretenen reduir les hores de català a les aules.
Amb aquesta moció la Crida-CUP proposa al Ple municipal que l'Ajuntament de Granollers defensi el model d'immersió lingüística, l'escola catalana i en català i l'estatus del català a l'ensenyament com a única llengua vehicular, rebutjant qualsevol ingerència del Govern de l'Estat en matèria educativa. Proposa també que l'Ajuntament doni suport econòmic, jurídic i polític als centres educatius i al personal docent disposat a resistir davant aquest nou abús del Govern espanyol, així com que el Consell Escolar Municipal debati i acordi els mecanismes que consideri pertinents i apropiats per evitar la imposició de més hores de castellà a les aules.